f
x

Wykorzystujemy informacje zapisane za pomocą plików cookies w celach reklamowych, statystycznych, uwierzytelniania użytkowników oraz dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. W przeglądarce istnieje możliwość zmiany ustawień zapisu plików "cookies". Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień plików cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia oraz zgodę na ich wykorzystywanie.

“Tylko życie przeżyte dla innych jest warte życia"
Albert Einstein 
Magazynowanie w zamrażarce

 

Przechowywanie w zamrażarce

 

Gotowe dania i produkty można też zamrażać, jednak nie polecam tego robić, ponieważ niska temperatura ochładza żywność – odbiera jej energię. Im dłużej produkty są w zamrażalce, tym zimniejsza staje się ich energia. Podczas obróbki termicznej zamrożonych produktów trudno jest je doprowadzić do neutralnej natury, tym bardziej, jeśli nie używamy odpowiednich przypraw. Jeśli nie chcemy, by straciły swoją naturalną energię, nie powinniśmy ich trzymać w zamrażarce dłużej niż 3 tygodnie. Najmniej energetyczne są produkty sklepowe, pochodzące z głębokiego mrożenia. To tłumaczy, dlaczego zachodzą zaburzenia w organizmie – ich powodem jest niedostarczenie energii. Najgorsze jest spożywanie mrożonek z głębokiego mrożenia odgrzanych w mikrofalówce! Takie danie nie posiada żadnych wartości energetycznych, a nawet witamin, które zanikają w bardzo wysokiej temperaturze mikrofali. Można to porównać do jedzenia trotów,  które tylko zapełnią nasz żołądek, a nadal będziemy odczuwać zmęczenie i niedosyt.
 

W przeciwieństwie do lodówki, w zamrażalniku żywność można układać blisko siebie. Gdy zamrażarka jest całkowicie zapełniona, wówczas działa najefektywniej i zużywa najmniej energii. Jeśli w zamrażarce panuje temperatura na poziomie -18 °C, możemy przechowywać żywność nawet do 12 miesięcy, gdyż takie warunki są najkorzystniejsze. W przypadku, gdy naprawdę nie mamy czasu na prawidłowe przyrządzenie albo nie posiadamy własnych mrożonek lub świeżych warzyw, musimy je gotować lub dusić zawsze pod przykryciem z dużą ilością przypraw i łączyć z dodatkami, które nie pochodzą z zamrożenia i są rozgrzewające.
 

Na przykład pierogi sklepowe  wrzucamy do wrzątku z kurkumą (smak gorzki), kminkiem (smak słodki), imbirem i pieprzem Cayenne (smak ostry), solą (smak słony), bazylią (smak kwaśny) i majerankiem (znów smak gorzki). Gotujemy kilka minut i w między czasie dusimy na patelni cebulkę z pieprzem i solą. Odcedzone pierogi wrzucamy na patelnię do cebulki, mieszamy, i tak przyrządzoną potrawą zapewnimy sobie zastrzyk energii. Jednak, jak już wcześniej było wspomniane, nie należy zbyt często jeść mrożonek głęboko mrożonych. Smaki i energie produktów żywnościowych oraz ziół i przypraw znajdziemy w e-bookach pt. „Kuchnia Nie Tylko Dla Leniwych”.
 

Do zamrażalnika nie należy wkładać ciepłych lub gorących produktów, ponieważ mogą uszkodzić inne, już wcześniej włożone. Dlatego też, przed ich zamrożeniem, produkt musi być schłodzony. A nadto, ciepłe artykuły zmuszają agregat do intensywniejszej pracy, co powoduje większe zużycie energii. Owoce i warzywa oraz mięsa należy umieszczać w foliowych opakowaniach.
 

Niedopuszczalne jest ponowne zamrażanie wcześniej rozmrożonych produktów, ponieważ zwiększanie temperatury produktu  uaktywnia szkodliwe drobnoustroje. Powinno się je zatem zamrażać wówczas, gdy wcześniej poddamy je obróbce termicznej, co unieszkodliwi wszelkie drobnoustroje chorobotwórcze.
 

Nie powinno się zamrażać wędlin, serów, pasztetów, cebuli, ogórków i pomidorów, także produktów, które źle znoszą zamrażanie, czyli sałaty, jaj, rzodkiewki. Kupując sklepowe mrożonki, zwracajmy uwagę, czy nie są one zbyt zbite, co może świadczyć o tym, że były wcześniej rozmrożone.
 

W zamrażarce możemy także przechowywać resztki czerwonego i białego wina. Wystarczy przelać wina do woreczków na lód i będziemy mieć doskonałe, naturalne, kostki do przyprawiania duszonych potraw.
 

Umieszczając produkty żywnościowe w zamrażarce, kontrolujmy czas ich przydatności. Możemy to uczynić umieszczając na mrożonkach naklejki z datą mrożenia.
 

Bardzo ważną rzeczą jest rozmrażanie mięsa. Mięso powinno się rozmrażać w lodówce, ponieważ w warunkach pokojowych, gdy osiągnie temperaturę wyższą niż 5 - 7 °C, spowoduje gwałtowne odmrażanie i rozwijanie się bakterii, które mogą spowodować zatrucie pokarmowe.
 

CZAS PRZECHOWYWANIA POSZCZEGÓLNYCH PRODUKTÓW W ZAMRAŻALCE
 

PRODUKT

W ZAMRAŻARCE

Jajka, surowe, białka/żółtka

1 rok

Jajka, surowe, w skorupkach

Nie nadają się.

Mleko

do 2 miesięcy

Ser miękki

1 rok

Ser twardy

1-2 lata

Ser starty

do 4 miesięcy

Majonez, kupny

nie nadaje się.

Masło, margaryna

6-8 miesięcy

Twaróg

do miesiąca

Jogurt

do 3 miesięcy

Lody

do 3 miesięcy

Bekon

1 miesiąc

Kotlety

4-6 miesięcy

Kotlety mielone

3-4 miesiące

Mięso mielone, różne

3-4 miesiące

Wędliny

1-2 miesiące

Szynka gotowana

1-2 miesiące

Szynka konserwowa

nie nadaje się.

Szynka konserwowa, otwarta

1-2 miesiące

Kiełbasa

do 2 miesięcy

Wołowina

1 rok

Stek surowy

2-3 miesiące

Indyk, surowy

3-12 miesięcy (cały dłużej)

Jagnięcina

do 4 miesięcy

Kurczak pieczony

4 miesiące

Kurczak pieczony, z sosem

6 miesięcy

Kurczak smażony, pieczony

4 miesiące

Kurczak surowy

9 miesięcy

Kurczak, kawałki w panierce

1-3 miesiące

Dania drobiowe

4-6 miesięcy

Pasztet drobiowy

1-3 miesiące

Pieczeń

4-12 miesięcy

Parówki

1-2 miesiące

Podroby

3-4 miesiące

Bulion, sos mięsny

3-4 miesiące

Zupy, gulasze

2-3 miesiące

Ryba, surowa

1 rok

Ryba, ugotowana

1 rok

Skorupiaki i mięczaki

do 2 miesięcy

Owoce, mrożone

1 rok

Owoce, świeże, twarde/ twarda skórka

1 rok

Owoce, świeże, miękka skórka

1 rok

Owoce, ugotowane

1 rok

Soki

1 rok

Warzywa mrożone

1 rok

Warzywa, świeże, miękka skórka

1 rok

Warzywa, świeże, twarde/ twarda skórka

1 rok

Warzywa, ugotowane

1 rok

Zapiekanka

4 miesiące

Chleb, ciastka, bułki, muffiny

5-6 miesięcy

 

 
Odwiedziło nas: 55694 gości.
projekt i realizacja: BigCom
aktualizacja:  2012-12-13 11:47