f
x

Wykorzystujemy informacje zapisane za pomocą plików cookies w celach reklamowych, statystycznych, uwierzytelniania użytkowników oraz dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. W przeglądarce istnieje możliwość zmiany ustawień zapisu plików "cookies". Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień plików cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia oraz zgodę na ich wykorzystywanie.

“Tylko życie przeżyte dla innych jest warte życia"
Albert Einstein 
Oleje tłoczone na zimno

OMÓWIENIE PROCESÓW LECZNICZYCH PRZEZ PRODUKTY


a) olej lniany
b) olej rzepakowy
c) olej słonecznikowy
d) siemię lniene
e) oliwa z oliwek



OLEJE TŁOCZONE NA ZIMNO

Wysokiej jakości, nieoczyszczone, tłoczone na zimno oleje roślinne są doskonałym i bardzo cennym źródłem Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT) nazwanych również witaminą F, których organizm ludzki nie może sam wytworzyć, a które muszą być dostarczone z pożywieniem. Tłuszcze są bardzo ważnym składnikiem codziennej diety, ze względu na ich wpływ na przebieg wielu procesów zachodzących w naszych organizmach. Są nośnikami witamin: A, D, E i K. Ułatwiają przyswajanie witamin z innych produktów. Stanowią budulec błon komórkowych i mózgu oraz wpływają na sprawność układu krążenia. Tłuszcze są także cennym źródłem energii dla całego organizmu a także chronią nas przed niską temperaturą, otaczając organy wewnętrzne, stanowiąc dla nich ochronę. Pozyskiwanie tłuszczu za pomocą chemicznych rozpuszczalników, tłoczenie na gorąco i uwodornienie (m.in. margaryny) niekorzystnie wpływa na nasze zdrowie. W taki sposób nadmiernie spożywamy tłuszcze nasycone oraz tłuszcze trans. Przykładem tłuszczów nasyconych są tłuszcze zwierzęce np.: smalec, słonina czy masło. Tłuszcze trans natomiast znajdują się głównie w żywności wysoko przetworzonej, czyli: w chipsach, ciastkach czy twardych margarynach. Nadmierne spożycie tłuszczów nasyconych i tłuszczów trans może prowadzić do otyłości, chorób układu krążenia, udaru mózgu i cukrzycy typu II.

Wróc do góry...


a ) OLEJ LNIANY

-w leczeniu chorób krążenia i serca - zakończone niedawno pięcioletnie badania wskazują, że skutecznie zapobiegają one powtórnemu zawałowi serca oraz działają antyarytmicznie. Nienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w oleju lnianym są prekursorami do syntezy prostacyklin, wpływających na rozszerzanie naczyń wieńcowych i zwiększenie siły skurczu mięśnia sercowego. Spożywanie oleju lnianego zmniejsza ryzyko zgonu po przebytym zawale i ryzyko nagłej śmierci w wyniku zatrzymania krążenia. Obniża liczbę zgonów z powodu chorób układu krążenia o około 30 %.

-w leczeniu nadciśnienia - nienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w oleju lnianym usuwają z organizmu nadmiar cholesterolu, zmniejszają ryzyko nadciśnienia.

-w leczeniu miażdżycy - kwasy z grupy omega-3 powodują wzrost poziomu tzw. "dobrego cholesterolu". Dzięki temu olej lniany skutecznie przeciwdziała miażdżycy, zawałowi serca i chorobie nadciśnieniowej. Kwas alfa-linolenowy obniża poziom trójglicerydów i "złego cholesterolu", hamuje agregację i adhezję płytek krwi.

-w leczeniu choroby układu pokarmowego - szczególny skład oleju lnianego wspomaga procesy trawienne, aktywizuje przemianę materii, co może zapobiegać tworzeniu się kamieni żółciowych, a nawet powodować ich rozpuszczanie. Lignany znajdujące się w oleju lnianym pomagają również w prawidłowej perystaltyce jelit oraz przy leczeniu choroby wrzodowej żołądka.

-w leczeniu prostaty - korzystnie działa na organizm mężczyzny. Stosowany jest pomocniczo przy leczeniu bezpłodności i w schorzeniach prostaty. Badania przedstawione przez Clinical Cancer Research, czasopismo American Association for Clinical Cancer Research potwierdzają, iż dieta bogata w kwasy omega-3 może zmniejszać ryzyko zachorowania na raka prostaty. pokarmy bogate w kwasy omega-3, spożywane od 3 razy w miesiącu, zmniejszają o 36 % ryzyko zachorowania na raka prostaty.

-w leczeniu hemoroidów - wzmacnia, regeneruje i osłania błony śluzowe na całej długości układu pokarmowego i wydalniczego (hemoroidy).

-w leczeniu zaparć - lignany znajdujące się w oleju pomagają w prawidłowej perystaltyce jelit.

-w leczeniu astmy - kwasy tłuszczowe omega-3 pomagają złagodzić objawy astmy, dlatego szczególnie wskazane jest włączenie do diety oleju lnianego.

-w leczeniu chorób neurologicznych - tłoczony na zimno, nieoczyszczony, zawiera rekordową ilość kwasów omega-3. Na 1 litr oleju ponad 50 % jego składu to kwasy omega-3. Niezbędny u uczących się dzieci, ponieważ do prawidłowego rozwoju neuronów konieczne jest dostarczenie sporej ilości kwasów omega-3. Zapobiega i wspomaga leczenie nadpobudliwości dziecięcej (zespół ADHD). Osoby, których dieta bogata jest w kwasy omega-3, zawarte w oleju lnianym, w starszym wieku dużo rzadziej zapadają na demencję starczą i Alzheimera. Wspomaga leczenie depresji. Z omega-3 produkowane są hormony szczęścia, tj. serotonina i dopamina. Pomaga również w przypadku postępujących schorzeń mózgu i układu nerwowego, takich jak choroba Alzheimera, stwardnienie rozsiane, depresje czy też uszkodzenie nerwów u chorych na cukrzycę. Kwas alfa-linolenowy(ALA) jest podstawowym źródłem kwasu DHA będącego bardzo ważnym składnikiem mózgu. Niski poziom DHA związany jest ze zmianami nastroju, utratą pamięci, problemami ze wzrokiem i występowaniem schorzeń neurologicznych. Olej lniany zawiera 2 razy więcej kwasów omega-3 niż olej z wątroby rekina.

-w leczeniu chorób skóry - dzięki omega-3 wspomaga równowagę hormonalną (trądzik), NNKT zawarte w oleju lnianym przeciwdziałają skutkom nadmiernej ekspozycji skóry na promieniowanie UV, a także są skuteczne w leczeniu suchej skóry, egzemy i łuszczycy.

-w leczeniu chorób narządu wzroku - składnik siatkówki oka należy do grupy kwasów omega-3 – jest on niezbędny do prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku, ponieważ zabezpiecza fotoreceptory siatkówki, które są najbardziej wrażliwymi jej miejscami. Olej lniany bogaty w omega-3, lignany i witaminę E jest podstawą do utrzymania dobrego wzroku.

-w leczeniu nadwagi i otyłości - przyspiesza metabolizm oraz stymuluje produkcję niezbędnej do rozkładania tłuszczów żółci, a także zwiększa aktywność karnityny, dzięki czemu potęguje spalanie tłuszczu. Nierozpuszczalny błonnik, znajdujący się w oleju lnianym, przyspiesza usuwanie resztek pokarmów z jelit, poprzez wchłanianie wody w przewodzie pokarmowym.

-we wzmacnianiu układu odpornościowego - składniki oleju wzmacniają układ immunologiczny, zmniejszają ryzyko wystąpienia reakcji alergicznych, aktywizują podziały komórkowe. Już po kilku dniach stosowania oleju lnianego możemy przywrócić w organizmie homeostazę czyli równowagę. Brytyjski ekspert Richard Doll stwierdził, że stosowanie oleju lnianego w codziennej diecie zapobiegłoby tylko w Wielkiej Brytanii 450 zgonom dziennie.

-w leczeniu nowotworów - zawiera aż 700 razy więcej hormonów o działaniu przeciwnowotworowych niż jakakolwiek roślina na ziemi.

Wróc do góry...

 

b) OLEJ RZEPAKOWY „oliwa Pólnocy”

Olej rzepakowy nazywany jest „oliwą Północy”, ponieważ cechuje go wysoka i zbliżona do oliwy z oliwek zawartość cennego jednonienasyconego kwasu oleinowego, który znacznie obniża „zły” cholesterol. W porównaniu z innymi olejami ma najniższy poziom (niekorzystnych dla organizmu) nasyconych kwasów tłuszczowych (7 %). Kolejną zaletą jest najwyższy (zaraz po oleju lnianym) poziom kwasów omega-3 (alfa-linolenowy). Najważniejszą wartością oleju rzepakowego jest również to, że jako jedyny, posiada idealny stosunek omega-6 : omega -3, wynosi on 2:1.

Do smażenia należy stosować olej o wysokiej zawartości jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które mają wysoką temperaturę dymienia i nie ulegają pirolizie – reakcji biochemicznej, podczas której rozpadają się łańcuchy aminokwasowe i tłuszczowe zawarte w oleju. Podczas tej reakcji powstają poważne kancerogeny !!! Bardzo silną budowę łańcuchową ma olej rzepakowy – oczywiście tłoczony na zimno.

Może być również stosowany do sosów, sałatek, jako dodatek do warzyw oraz do przygotowywania wypieków.

 

Choroby serca - bardzo ważny jest odpowiedni stosunek poszczególnych grup kwasów tłuszczowych znajdujących się w oleju. Ich odpowiednia proporcja zapewnia ich współgranie dla osiągnięcia pożądanego wpływu na metabolizm cholesterolu, obniżenie ciśnienia krwi i zmniejszenie jej krzepliwości, hamowanie procesów zapalnych i oksydacyjnych. Populacje, które spożywają żywność bogatą w kwas ALA (alfa-oleinowy, z którego w organizmie powstają kwasy omega-3) mniej chorują na choroby sercowo-naczyniowe. W Lyon Diet Heart Study badano wpływ tłuszczu rzepakowego na organizm. Badanie wykazało, że kwasy ALA zapobiegają powrotom chorób sercowo-naczyniowych. Podobne badania były przeprowadzane w Nurses Heart Study – przez 10 lat objęto obserwacją 76 283 kobiet, które regularnie spożywały olej rzepakowy. Badanie wykazało, że kobiety te nie zapadały na chorobę wieńcową serca, zakończoną śmiercią. Spożywanie oleju rzepakowego o 1 g dziennie więcej zmniejsza zachorowalność na chorobę wieńcową o 16 % !!!

 

Nowotwory – mniejszy stosunek kwasu omega – 6 do kwasu omega - 3 zmniejsza w produktach ryzyko zachorowania na raka. Idealne proporcje tych kwasów zawiera olej rzepakowy (2:1). Badania wykazały, że u osób spożywających olej rzepakowy występuje istotnie niższy poziom pro mutagennych związków sprzyjających powstaniu nowotworów. Potwierdzono, że gdy w diecie stosunek kwasu linolowego do alfa-linolowego nie przekroczy 2:1, zapewniamy sobie ochronę przed nowotworem piersi i jelita grubego. Taki stosunek kwasów ma olej rzepakowy.

 

Cukrzyca - rodzaj spożywanych tłuszczów ma bardzo poważny wpływ na odporność tkanek na insulinę, czyli na zachorowalność na cukrzycę typu II. Badania wykazały, że olej rzepakowy chroni przed uszkodzeniami nerek w cukrzycy dzięki wysokiej zawartości ALA i kwasów jednonienasyconych.

Badania potwierdziły, że u kobiet spożywających rafinowane (nie tłoczone na zimno)oleje zwiększyło się ryzyko raka piersi i raka sutka.

 

Problemy z pamięcią i choroby neurologiczne - olej rzepakowy zawiera stosunkowo dużą ilość kwasów omega 3, który w wątrobie przemienia się w DHA (dokozaheksaenoey). DHA stanowi w naszym mózgu ponad 17 % znajdujących się w nim wszystkich kwasów tłuszczowych i wspomaga przewodzenie impulsów nerwowych oraz hamuje obumieranie neuronów. Spożywanie 50 g tego oleju jest równe zjedzeniu 50 – 100 g tłustej ryby raz w tygodniu.

 

Choroby narządu wzroku - olej rzepakowy zawiera stosunkowo dużą ilość kwasów omega 3, który w wątrobie przemienia się w DHA (dokozaheksaenoey). W siatkówce oka DHA stanowi ponad 33 % ! dlatego tak ważny jest dla prawidłowego wzroku.

Wróc do góry...

 

 

c) OLEJ SŁONECZNIKOWY

Doktor F. Karach jako pierwszy przedstawił niezwykły wpływ ssania oleju słonecznikowego na stan zdrowia organizmu. Podczas obradowania Związku Onkologów i Bakteriologów opisał kurację i jej bardzo wysoką skuteczność na zwalczenie wielu chorób. Skuteczność ssania oleju była trudna do wyjaśnienia, ale badania wykazały, że za sukces tej metody odpowiedzialna jest błona śluzowa jamy ustnej, przez którą następuje oczyszczanie i odtruwanie organizmu oraz przez którą wnika bogato zawarta w oleju witamina E (olej słonecznikowy zawiera kilka razy więcej wit. E niż olej rzepakowy; wit. E jest głównym antyoksydantem, chroniącym komórki przed utleniaczami, bierze udział w dostarczaniu składników odżywczych do komórek, wzmacnia ścianę naczyń krwionośnych, zapobiega zawałom oraz chroni czerwone krwinki przed przedwczesnym rozpadem). Autorowi metody ssania oleju udało się wyleczyć przewlekłą chorobę krwi, nękającą go od ponad 15 lat, a dokuczliwą dolegliwość reumatyczną zwalczyć w przeciągu kilku dni. Zasadą kuracji jest ssanie oleju i płukanie nim jamy ustnej. Podczas tych czynności poddawane są leczeniu jednocześnie komórki, włókna i organy wewnętrzne. Podczas tego zabiegu leczy się istniejące już stany chorobowe, a także zapobiega np. przed stanami zawałowymi czy groźnymi naroślami. Następuje przywrócenie naturalnej równowagi biologicznej, która wzmacnia organizm i istotnie wydłuża czas życia człowieka. Ssanie oleju powoduje zwiększenie przemiany materii, co wpływa całościowy stan zdrowia organizmu – komórki szybko się oczyszczają.

Kuracją tą zwalczymy:

  • choroby układu pokarmowego i żołądkowo-jelitowe,
  • dolegliwości sercowo-naczyniowe,
  • problemy układu moczowego,
  • choroby układu oddechowego,
  • choroby układu nerwowego,
  • choroby kobiece,
  • choroby skórne,
  • bóle głowy, zapalenie zatok,
  • przeziębienia,
  • dolegliwości związane z uzębieniem.

Opis kuracji:

  1. 1. Należy ssać, płukać i przeciągać między zębami 1 - 2 łyżeczki oleju słonecznikowego (tylko i wyłącznie tłoczonego na zimno) przez około 10 - 15 minut. Nie wolno go połykać ! Jeśli wypluta ciecz nie ma koloru białego, to znaczy, że olej był ssany za krótko.
  2. 2. Po ukończeniu należy go wypluć do muszli klozetowej, ponieważ zawiera wiele bakterii i szkodliwych substancji.
  3. 3. Umyć zęby i dokładnie wyplukać jamę ustną wodą.
  4. 4. Przewlekłe i ciężkie choroby wymagają rocznej kuracji, aby były w pełni wyleczone, ponieważ całkowita wymiana starych komórek na nowe w naszym organizmie trwa rok.
  5. 5. Uwaga – na początku kuracji może nastąpić chwilowe pogorszenie ogólnego stanu zdrowia w związku ze wzmożonym działaniem układu odpornościowego.

Wróc do góry...

 

d ) SIEMIĘ LNIANE

Nasiona lnu zawierają bardzo dużo wielonienasyconych kwasów, ponadto zawierają błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny, witaminę E, cynk, lecytynę, flawonoidy i fitoestrogeny.

-w leczeniu chorób układu pokarmowego - działa osłaniająco i regenerująco na błonę przewodu pokarmowego, w stanach zapalnych przewodu pokarmowego, chorobie wrzodowej zarówno żołądka, jak i dwunastnicy. Doskonały środek osłonowy dla całego przewodu pokarmowego, działa skuteczniej, niż leki osłonowe.

-w leczeniu nowotworów - hamuje rozwój nowotworu. Badania przeprowadzane na ludziach dowiodły, że wskaźnik proliferacji, który określa szybkość wzrostu nowotworu, był obniżony spadł o 34.2 %. Zaobserwowano także wzrost wskaźnika apoptozy (obumierania) nowotworu o 30,7 % - komórki raka, które trudno zmusić do naturalnej śmierci, giną w szybszym tempie.


Wróc do góry...

 

e) OLIWA Z OLIWEK

Bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych. Prozdrowotne działanie oliwy z oliwek wynika także z wysokiej zawartości witaminy A, D, E i K oraz braku soli, co oznacza, że jest produktem bezglutenowym. Zdaniem badaczy do jej niewątpliwych zalet należy także zdolność zapewniania poczucia sytości. Kluczem do jego zapewnienia są według nich charakterystyczne dla oliwy aromaty, przede wszystkim: heksanal i E2-heksenal. Ich działanie polega między innymi na spowalnianiu wchłaniania glukozy przez komórki organizmu, a przecież im dłużej poziom cukru we krwi pozostaje na wysokim poziomie, tym dłużej czujemy się najedzeni.

-w leczeniu nadciśnienia - bogata jest w nienasycone kwasy tłuszczowe, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie naczyń krwionośnych. Dzięki temu ,że spożywanie oliwy z oliwek chroni organizm przed chorobą nadciśnieniową.

-w leczeniu miażdżycy - znajduje się w niej około 72 % kwasu oleinowego, który jest tłuszczem jednonienasyconym. Kwasy te chronią organizm przed rozwojem chorób układu krążenia, przede wszystkim choroby wieńcowej oraz miażdżycy. Dzięki stosowaniu tego oleju roślinnego możemy zmniejszyć ilość złego cholesterolu we krwi aż o 20 %.

-w leczeniu chorób wątroby - pomaga przy kamicy żółciowej, oraz dzięki witaminie A pobudza wątrobę do produkcji HDL (dobrego cholesterolu).

-w leczeniu chorób układu moczowego - spożywanie oliwy z oliwek powoduje, że kamienie i piasek same odklejają się od tkanek i bezboleśnie są wydalane. Kuracja oliwą z oliwek może uchronić nawet przed zabiegiem usuwania kamieni i piasku z nerek.

-w leczeniu astmy - uzupełniając swoją dietę o oliwę z oliwek dostarczysz do organizmu duże ilości kwasu oleinowego, który zmniejsza ryzyko astmy, jak i wystąpienia alergicznego zapalenia błony śluzowej nosa.

-w leczeniu cukrzycy - kwasy tłuszczowe jednonienasycone, które znajdują się w oliwie z oliwek, wyrównują poziom cukru we krwi.

-w leczeniu otyłości - zapobiega atakom głodu oraz dzięki spożyciu oliwy nie następuje tzw. efekt jo-jo. Oliwa z oliwek hamuje działanie prawie 100 genów związanych z otyłością.

-w leczeniu nowotworów - w krajach śródziemnomorskich, ze względu na powszechne stosowanie prawdziwej oliwy z oliwek, istnieje najmniejsza zachorowalność zwłaszcza na nowotwory. Oprócz bogactwa w kwasy nienasycone, zawiera witaminy A i E oraz polifenole (bardzo silne przeciwutleniacze), które chronią przed rozwojem chorób nowotworowych.

 

Wróc do góry...


Odwiedziło nas: 57466 gości.
projekt i realizacja: BigCom
aktualizacja:  2012-12-13 11:47