f
x

Wykorzystujemy informacje zapisane za pomocą plików cookies w celach reklamowych, statystycznych, uwierzytelniania użytkowników oraz dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. W przeglądarce istnieje możliwość zmiany ustawień zapisu plików "cookies". Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień plików cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia oraz zgodę na ich wykorzystywanie.

“Tylko życie przeżyte dla innych jest warte życia"
Albert Einstein 
Przechowywanie w lodówce


 

 Przechowywanie w lodówce


Żywność która została już ugotowana powinna w ciągu 2 godzin od przyrządzenia znaleźć się w lodówce i możną ją przechowywać tylko do 3 dni, i to w naczyniach szczelnie przykrytych. Odstępstwem od tej zasady są potrawy przygotowane wg Kuchni 5 Smaków , które to można przechowywać w zamkniętych słoikach nawet 4-5 tygodni bez utraty walorów odżywczych i smakowych. Bardzo ważne jest, by produkty przetworzone znajdowały się nad produktami surowymi, ponieważ zmniejsza to ryzyko zatrucia pokarmowego poprzez zanieczyszczenie sporządzonej żywności żywnością surową. Na półce z żywnością przetworzoną nie należy umieszczać także surowego mięsa i jaj. Kupując surową żywność należy zamrozić, jeśli nie będziemy jej przyrządzać w dniu zakupu. Nie należy również myć jajek przed włożeniem ich do lodówki, ponieważ w ten sposób pozbawiane są warstwy ochronnej przeciw przedostawaniu się drobnoustrojów.
 

Podczas przechowywania żywności w lodówce istotne jest to, na jakich półkach tą żywność umieścimy.
 

W dolnych szufladach (temperatura około 7-10 °C) panuje temperatura około 10 °C,  jest to idealne miejsce na przechowywanie warzyw i owoców. Należy pamiętać, że przed ich włożeniem tych produktów, powinno się je wcześniej myć i dokładnie osuszyć.
 

Owoce, które są mniej trwałe, takie jak truskawki czy maliny, można schować bez umycia na 2 - 3 dni. Sałatę i szczypiorek można trzymać nawet kilka dni, ale opakowanie sałaty nie może być szczelne, ponieważ brak dostępu do powietrza powoduje, że azotany znajdujące się w młodej sałacie przekształcają się w niebezpieczne azotyny.

W szufladach dolnych powinno magazynować się także owoce morza i dojrzewające sery, przy czym owoce morza powinny znajdować się w misce przykrytej wilgotną ściereczką i powinno się je jak najszybciej przyrządzić poprzez obróbkę termiczną.
 

Egzotyczne owoce, pomidory, ogórki czy cukinia również nie wymagają przechowywania w lodówce, a wręcz przeciwnie - w takich warunkach tracą swoje wartości odżywcze. Także owoce i warzywa, które powinny dojrzeć przed spożyciem, powinny być także przechowywane w temperaturze pokojowej.
 

Na dolnej półce, tuż nad szufladami, powinny być przechowywane ryby i świeże mięso.
 

Na półce wewnętrznej strony drzwi lodówki (temperatura około 10 °C) powinny znaleźć się napoje, sosy, chrzan, musztarda, olej, masło, czyli produkty, które wymagają temperatury około 10°C.
 

Na półce środkowej (temperatura około 4 - 7 °C) umieszczamy sałatki i surówki, wędlinę, biały ser, twaróg oraz ciastka.
 

Na górnych półkach (temperatura około 8 °C) można stawiać mleko, kefiry, jogurty, powidła, dżemy i inne owocowe przetwory, ponieważ te „dobre” bakterie rozwijają się w wyższej temperaturze.
 

Na najwyższej półce natomiast należy umieścić gotowane potrawy – zawsze szczelnie zamknięte.
 

PRODUKT

W LODÓWCE

Jajka, surowe, białka/żółtka

2-4 dni

Jajka, surowe, w skorupkach

3 tygodnie

Mleko

do daty ważności na opakowaniu

Ser miękki

7-14 dni

Ser twardy

3-9 miesięcy

Ser starty

14 dni

Majonez, kupny

2 miesiące od otwarcia

Masło, margaryna

7-30 dni (zależnie od jakości)

Twaróg

do daty ważności na opakowaniu

Jogurt

Do daty ważności na opakowaniu

Lody

nie nadają się

Bekon

7 dni

Kotlety

3-5 dni

Kotlety mielone

1-2 dni

Mięso mielone, różne

1-2 dni

Wędliny

7 dni

Szynka gotowana

3-5 dni

Szynka konserwowa

6-9 miesięcy

Szynka konserwowa, otwarta

3-5 dni

Kiełbasa

do 7 dni

Wołowina

5-7 dni

Stek surowy

3-5 dni

Indyk, surowy

1-2 dni

Jagnięcina

5-7 dni

Kurczak pieczony

3-4 dni

Kurczak pieczony, z sosem

1-2 dni

Kurczak smażony, pieczony

3-4 dni

Kurczak surowy

1-2 dni

Kurczak, kawałki w panierce

1-2 dni

Dania drobiowe

3-4 dni

Pasztet drobiowy

1-2 dni

Pieczeń

3-5 dni

Parówki

1-2 tygodnie

Podroby

1-2 dni

Bulion, sos mięsny

1-2 dni

Zupy, gulasze

3-4 dni

Ryba, surowa

1-2 dni

Ryba, ugotowana

3-4 dni

Skorupiaki i mięczaki

1-2 dni

Owoce, mrożone

7 dni

Owoce, świeże, twarde/ twarda skórka

1-3 miesiące

Owoce, świeże, miękka skórka

13-14 dni

Owoce, ugotowane

4-5 dni

Soki

5-6 dni

Warzywa mrożone

7 dni

Warzywa, świeże, miękka skórka

13-14 dni

Warzywa, świeże, twarde/ twarda skórka

1-3 miesiące

Warzywa, ugotowane

4-5 dni

Zapiekanka

3-4 dni

Chleb, ciastka, bułki, muffiny

14 dni

 

 

 
Odwiedziło nas: 57466 gości.
projekt i realizacja: BigCom
aktualizacja:  2012-12-13 11:47