f
x

Wykorzystujemy informacje zapisane za pomocą plików cookies w celach reklamowych, statystycznych, uwierzytelniania użytkowników oraz dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. W przeglądarce istnieje możliwość zmiany ustawień zapisu plików "cookies". Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień plików cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia oraz zgodę na ich wykorzystywanie.

“Tylko życie przeżyte dla innych jest warte życia"
Albert Einstein 
Przechowywanie żywności

W kuchni każdego domu gospodyni przechowuje żywność w różnych formach. Przechowywaniu zawsze towarzyszy utrwalanie lub konserwowanie, które służy do przedłużenia trwałości pożywienia. Przedłużenie trwałości ma na celu:

 

  • niedopuszczanie do rozwoju drobnoustrojów,
  • wstrzymanie procesów biochemicznych, takich jak: utlenianie, fermentacja, brunatnienie,
  • wstrzymanie zmian fizycznych takich jak: żelowanie, twardnienie, zbrylanie, rozwarstwianie oraz  zmiany struktury i konsystencji,
  • hamowanie zmian chemicznych, czyli utlenianie witamin,
  • zabezpieczanie przed szkodnikami,
  • a także zabezpieczanie przed wszelkimi zanieczyszczeniami: fizycznymi, chemicznymi, kurzem, itp.

 

 

W przechowywaniu żywności bardzo ważną rolę pełnią także opakowania produktów, gdzie najbezpieczniejszym jest pakowanie hermetyczne.

Menu:


1. Utrwalanie żywności

2. Zasady przechowywania żywności

3. Przechowywanie w lodówce

4. Magazynowanie w zamrażalce

 

 

 
Odwiedziło nas: 57466 gości.
projekt i realizacja: BigCom
aktualizacja:  2012-12-13 11:47