f
x

Wykorzystujemy informacje zapisane za pomocą plików cookies w celach reklamowych, statystycznych, uwierzytelniania użytkowników oraz dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. W przeglądarce istnieje możliwość zmiany ustawień zapisu plików "cookies". Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień plików cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia oraz zgodę na ich wykorzystywanie.

“Tylko życie przeżyte dla innych jest warte życia"
Albert Einstein 
Przepisy z wykorzystaniem oleju lnianego



PRZEPISY POTRAW Z WYKORZYSTANIEM OLEJU LNIANEGO


Pasta - podstawa diety dr Budwig

  • 6-8 łyżek oleju lnianego
  • 12,5 dag chudego białego twarogu
  • mały kubek jogurtu naturalnego 0% tłuszczu (dla uzyskania właściwej konsystencji)

Składniki połączyć i energicznie miksować (blendować) przez
ok. 5 minut do uzyskania jednolitej konsystencji, następnie
przyprawić według upodobania:

  • na słodko: z miodem, cynamnem, kardamonem...
  • na słono: sól ziołowa,świeży ogórek, szczypiorek, cebula...
  • na ostro: imbir, pieprz cayenne, czosnek, cebula...

Pastę można przechowywać w lodówce do 48 godzin.



Sos do sałatki owocowej

  • 1 szklanka soku z pomarańczy,
  • 3 łyżki oleju lnianego
  • 3 łyżki zmielonych nasion sezamu

Wszystkie składniki miksować na wysokich obrotach ok. 1 minutę.



Sos do gotowanych jarzyn

  • 100 g chudegotwarogu
  • 4 łyżki oleju lnianego
  • 1/2 małego jogurtu 0% tłuszczu
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta imbiru (najlepiej świeżego)
  • szczypta kolendry, gałki muszkatołowej, mielonego ziela angielskiego (lub pieprzu)
  • szczypta soli

Wszystkie składniki miksować ok. 5 minut, można dodać kawałek ugotowanego brokuła (dla lepszej, zawiesistej konsystencji).



Majonez budwigowy

Zmiksować następujące składniki ok. 5 minut:

  • 3 łyżki oleju lnianego
  • 3 łyżki chudego twarożku
  • 3 łyżki chudego jogurtu naturalnego

następnie dodać i krótko zmiksować:

  • sok z połówki cytryny
  • 1 łyżeczkę musztardy bez konserwantów
  • szczyptę soli i zioła według gustu.

Majonez jest smacznym i zdrowym dodatkiem do sałatek, surówek, kanapek, mięs.



Sałatka z kiszonej kapusty

500 g kiszonej kapusty

1 duża cebula

5 łyżek oleju lnianego

Cebulę pokroić w kostkę, wymieszać z poszatkowaną kapustą kiszoną i olejem. Doprawić do smaku.



Sałatka ziemniaczana

  • 400 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 ogórek kiszony
  • 4 łyżki oleju lnianego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki octu winnego lub jabłkowego
  • świeży koperek, sól, pieprz

Ugotowane (najlepiej na parze) ziemniaki pokroić w plastry, ogórek pokroić w drobne plasterki, koperek poszatkować. Wszystkie składniki połączyć, doprawić solą, pieprzem, octem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem, następnie dodać olej lniany i wymieszać.



Musli

Siemię lniane jest doskonałym dodatkiem do porannych płatków śniadaniowych czy musli:

  • płatki owsiane
  • siemię lniane lub siemię lniane mielone i odtłuszczone
  • świeże owoce (jabła, banany, maliny....)
  • jogurt o niskiej zawartości tłuszczu/chude mleko/kefir

Sypkie składniki mieszamy i zalewamy jogurtem, mlekiem lub kefirem. Można dosłodzić łyżeczką miodu.



Panierka z siemienia lnianego

Siemię lniane mielone i odtłuszczone świetnie zastępuje bułkę tartą w różnego rodzaju panierkach do kotletów, ryb, krokietów.



Posypka na kanapki, desery

Kilka łyżeczek siemienia lniane zrumienić na suchej patelni. Stosowac jako dodatek do kanepek, deseróe, lodów.



Kisiel osłaniający przewód pokarmowy

2 łyżeczki siemienia lnianego zalać szklanką wody i gotować kilka minut na małym ogniu, często mieszając. Następnie przetrzeć przez sito.

Podawać z owocami, jogurtem, miodem lub sokiem.

Podaną ilość siemienia można ugotować w wiekszej ilości wody i popijać miedzy posiłkami np z domowym sokiem owocowym.

Odwiedziło nas: 57466 gości.
projekt i realizacja: BigCom
aktualizacja:  2012-12-13 11:47