f
x

Wykorzystujemy informacje zapisane za pomocą plików cookies w celach reklamowych, statystycznych, uwierzytelniania użytkowników oraz dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. W przeglądarce istnieje możliwość zmiany ustawień zapisu plików "cookies". Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień plików cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia oraz zgodę na ich wykorzystywanie.

“Tylko życie przeżyte dla innych jest warte życia"
Albert Einstein 
Soki zimno tłoczone bez dodatków

OMÓWIENIE PROCESÓW LECZNICZYCH PRZEZ PRODUKTY

a) sok jabłkowy
b) sok marchwiowo-jabłkowy
c) sok buraczkowo-jabłkowy
d) sok malinowy
e) sok z aronii
f) sok z czarnej porzeczki
g) sok jabłkowy z porzeczką
h) sok jabłkowy z aronią
i) barszczyk z kiszonych buraczków




SOKI ZIMNO TŁOCZONE BEZ DODATKÓW

Powstają w wyniku wyciśnięcia soku z ekologicznych owoców i warzyw oraz pasteryzacji bez dodatku wody, cukru i konserwantów. Wyciskanie soku odbywa się na prasie taśmowej, natomiast proces pasteryzacij prowadzony jest w pasteryzatorze przepływowym w najniższej z możliwych temperatur. Soki nie są klarowane, pozostają naturalnie mętne, dzięki temu zachowują bardzo duże ilości witamin, przeciwutleniaczy i błonnika.


Wróc do góry...

a) SOK JABŁKOWY

Dzięki zawartości polifenoli, silnych przeciwutleniaczy, neutralizuje szkodliwe działanie wolnych rodników, zapobiegając tym samym powstawaniu nowotworów oraz przedwczesnemu starzeniu się skóry. Trzeba jednak pamiętać, że te właściwości ma jedynie sok naturalnie mętny, bogaty również w błonnik, który zapewnia prawidłowe działanie układu pokarmowego. Wspomadają :

-w leczeniu chorób układu pokarmowego - dzięki zawartości pektyn „wymiatają” z organizmu resztki pokarmów, regulują florę bakteryjną jelit i neutralizują substancje toksyczne. Jabłka łagodzą choroby wrzodowe u osób dorosłych.

-w leczeniu hemoroidów - dzięki dużej zawartości błonnika, czyli substancji włóknistych, jabłka wzmagają ruchy jelit. Wskazane są więc przy chronicznych zaparciach, które przyczyniają się do powstawania hemoroidów.

-w leczeniu chorób neurologicznych - potas zawarty w jabłkach w dużej ilości (134 mg K/100 g św. m.) wpływa wspomaga pracę układu nerwowego, natomiast polifenole (silne przeciwutleniacze) chronią system nerwowy przed stresem oksydacyjnym (zapobiegają chorobie Alzheimera i Parkinsona).

- we wzmacnianiu systemu odpornościowego - witaminy zawarte w jabłkach A, B1, B2, C i E oraz ponad 20 innych cennych składników, a także duża zawartość kwasów owocowych wzmacniają system immunologiczny. Sok jabłkowy polecany jest więc w żywieniu dzieci i osób przewlekle chorujących – również dlatego, że są lekkostrawne.

-w profilaktyce antynowotworowej - dzięki zawartości polifenoli – bardzo silnych przeciwutleniaczy – jabłka mają działanie przeciwnowotworowe. Ich właściwości odkryli naukowcy z Uniwersytetu Wrocławskiego. Po 3 latach wnikliwych eksperymentów okazało się, że w surowych jabłkach i mętnych sokach znajdują się związki organiczne niezwykle korzystne dla zdrowia. Główną zaletą mętnego soku jabłkowego jest duża ilość witaminy C oraz dobroczynnych związków fenolowych.

Wróc do góry...

 

b) SOK MARCHWIOWO-JABŁKOWY

Reguluje procesy trawienia, wzmacnia włosy, zęby, paznokcie i regeneruje skórę. Pomaga w leczeniu nadczynności tarczycy, zapobiega powstawaniu nowotworów, działa korzystnie na serce oraz wątrobę, obniża ciśnienie i poziom cholesterolu we krwi oraz pozytywnie wpływa na wzrok. Wspomaga :

-w leczeniu miażdżycy - marchew wpływa na obniżanie poziomu tłuszczów we krwi, zawarta w niej celuloza pomaga pozbyć się szkodliwego cholesterolu – sprawia to, że jest skuteczną ochroną przed miażdżycą i chorobami wieńcowymi. Z tego powodu marchewka powinna znaleźć się w diecie osób o podwyższonym cholesterolu. Jabłka zawierają dużo kwercetyny. Substancja ta pomaga chronić układ krążenia, uszczelniając naczynia krwionośne i nie dopuszczając do osadzania się blaszek miażdżycowych.

-w leczeniu chorób układu pokarmowego - zawarte w marchwi sole mineralne zobojętniają nadmiar kwasów powstających w ustroju, dzięki czemu regulują równowagę kwasowo-zasadową. Spożywanie warzyw wpływa korzystnie także na regulację procesów trawienia. Badania dowodzą, że ludzie, którzy jedzą sporo marchwi, aż 40 razy rzadziej chorują na raka wątroby.

-w leczeniu chorób układu moczowego - marchewka zapobiega infekcjom pęcherza moczowego. Jabłka działają moczopędnie. Owoce te zawierają wiele zasadowych soli mineralnych, a wśród minerałów zawierają potas i żelazo.

-w leczeniu prostaty - właściwości marchwi przyczyniają się do zapobiegania przerostu prostaty.

-w leczeniu zaparć - włókno pokarmowe marchwi pomaga regulować trawienie i zapobiegać zaparciom. Natomiast jabłka zawierają pektyny, które „wymiatają” z organizmu resztki pokarmów, regulują florę i perystaltykę jelita grubego oraz neutralizują substancje toksyczne. Dzięki temu picie soku jabłkowego pomaga w usuwaniu zaparć.

-w leczeniu astmy - marchew jest bogata w witaminę A, która odpowiada za stan nabłonka dróg oddechowych, wytwarzanie śluzu i oczyszczanie się oskrzeli. Ma także działanie ochronne - zapobiega występowaniu nowotworów układu oddechowego, zwłaszcza u ludzi narażonych na czynniki rakotwórcze - właściwość ta została potwierdzona doświadczalnie na zwierzętach.

- w leczeniu chorób narządu wzroku - marchew jest doskonałym źródłem przeciwutleniaczy i najbogatszym źródłem beta-karotenu, z którego organizm wytwarza witaminę A, niezbędną m.in. do prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku. Tylko w 100 g marchwi znajduje się 6460 ug beta-karotenu i 8840 ug wszystkich karotenów. Beta karoten pomaga zapewnić ochronę przed zwyrodnieniem plamki żółtej i rozwojem zaćmy starczej – głównej przyczyny ślepoty u osób starszych.

-w profilaktyce antynowotworowej - badania sprawdzające efekty wysokiego spożycia marchwi dowiodły, że powoduje ono 20 %-wy spadek zachorowań na raka piersi po menopauzie i o 50 % zmniejsza zachorowalność na raka pęcherza moczowego, szyjki macicy, prostaty, okrężnicy, krtani i przełyku. W połączeniu z jabłkiem daje znakomitą profilaktykę anty-nowotworową.

Wróc do góry...

 

c) SOK BURACZKOWO-JABŁKOWY

Burak czerwony ma zbawienne działanie na nasz układ krwionośny. Poprawia krążenie krwi, udrażnia żyły, a tym samym zapobiega powstawaniu zakrzepów. Okazuje się również pomocny przy zwalczaniu poważniejszych dolegliwości, takich jak anemia czy nadciśnienie tętnicze. Zawarte w soku z czerwonych buraków substancje łagodzą przeziębienia i związane z nimi dolegliwości, takie jak uporczywy kaszel czy chrypka. Betaina, która przeciwdziała rozwojowi chorobotwórczych bakterii i wirusów, przyśpiesza powrót do zdrowia. Niekwestionowane jest także antynowotworowe działanie buraków: zawarte w nim polifenole neutralizują wolne rodniki i pomagają w naturalny sposób zapobiegać tej groźnej cywilizacyjnej chorobie. Nieoceniona zasługa buraków to również przywracanie równowagi w układzie pokarmowym. Burak netralizuje niekorzystne, kwasotwórcze działanie potraw mięsnych i deserów. Wypłukuje także z organizmu toksyczny kwas moczowy, którego nadmiar może prowadzić do artretyzmu. Ze względu na zawartość błonnika buraki znakomicie regulują przemianę materii, zaś betaina wspomaga pracę wątroby i nerek. Mogą być także doskonałym specyfikiem na skołatane nerwy: przywracają spokój, pogodę ducha, pomagają nam zapomnieć o stresie i nerwach. Wspomaga :

-w leczeniu chorób krążenia i serca - wysoka zawartość żelaza sprawia, że picie soku z buraków zwiększa liczbę czerwonych krwinek i poprawia stan krwi. Zapobiega zwapnieniu naczyń krwionośnych, przeciwdziała i leczy anemie, jest krwiotwórczy, obniża ciśnienie tętnicze, zapobiega chorobom serca.

-w leczeniu nerwicy serca - eksperci ze Szkoły Medycznej w Londynie zauważyli, że obecne w soku buraczanym związki poprawiają humor i na długo zapewniają dobre samopoczucie. Sok z buraków w medycynie naturalnej uważany jest za najlepszy środek leczący nerwicę. Buraki zmniejszają napięcie nerwowe, leczą stres, depresję, apatię, różnego rodzaju nerwice i zaburzenia snu.

-w leczeniu nadciśnienia - brytyjscy uczeni ze Szkoły Medycznej w Londynie odkryli, że regularne picie soku buraczanego obniża ciśnienie krwi. Dzieje się tak za sprawą obecnych w burakach azotanów, które działają równie skutecznie co leki zbijające wysokie ciśnienie. Brytyjscy naukowcy zaobserwowali, że ciśnienie spadało już godzinę po wypiciu soku z buraków. Jedzenie jabłek też jest zalecane osobom cierpiącym na nadciśnienie tętnicze – dzięki zawartości kwercetyny częste ich spożywanie korzystnie wpływa na wyrównanie ciśnienia krwi.

-w leczeniu miażdżycy - obecne w burakach antocyjany, bardzo silne przeciwutleniacze, zapobiegają miażdżycy. Jabłka zawierają dużo kwercetyny. Substancja ta pomaga chronić układ krążenia, uszczelniając naczynia krwionośne i nie dopuszczając do osadzania się blaszek miażdżycowych.

-w leczeniu chorób układu pokarmowego - buraczki zawierają błonnik, który usprawnia pracę przewodu pokarmowego i reguluje trawienie. Po ten sok powinny sięgać szczególnie osoby na diecie odchudzającej. Pół szklanki soku z buraków wypitej przed posiłkiem pomaga zrzucić zbędne kilogramy. Sok buraczany przeciwdziała także gniciu produktów w przewodzie pokarmowym. Buraki działają zasadotwórczo, zobojętniając nadmiar soków żołądkowych i chroniąc nas przed zgagą czy nadkwasotą. Sok z buraków pomaga w gojeniu się wrzodów. Połączenie z jabłkiem daje bardzo dobre efekty lecznicze w chorobach układu pokarmowego.

-w chorobach wątroby - sok buraczany reguluje pracę woreczka żółciowego oraz przewodów żółciowych. Jabłka dostarczają sporo błonnika, a dokładniej pektyn. Hamują one wchłanianie cholesterolu LDL z jelita, co prowadzi do zwiększenia produkcji "dobrego" cholesterolu HDL w wątrobie, a w konsekwencji do obniżenia stężenia "złego" cholesterolu we krwi. Neutralizując kwasy żółciowe, pektyny wymuszają na wątrobie pobieranie cholesterolu z krwi.

-w leczeniu hemoroidów - błonnik zawarty w buraczkach i jabłkach zapobiega zaparciom, które przyczyniają się do powstawania hemoroidów.

-w leczeniu nadwagi i otyłości - powinny po niego sięgać szczególnie osoby na diecie odchudzającej. Pół szklanki soku z buraków wypitej przed posiłkiem pomaga zrzucić zbędne kilogramy. Oprócz tego kwas ursolowy, znajdujący się w jabłkach, wzmacnia mięśnie, pomaga zredukować nadmiar tkanki tłuszczowej, a także może zapobiec powstaniu nadwagi. Właściwości tego soku powinny więc być doceniane przez osoby chcące zachować szczupłą sylwetkę – zwłaszcza, iż wartość kaloryczna jest niska, a mimo tego może on nam dostarczyć potrzebnej dawki energii.

-w wzmacnianiu odporności - dzięki unikatowej kombinacji witamin i biopierwiastków buraki wzmacniają odporność i zapobiegają infekcjom. Sok z buraków pomaga leczyć anginę, przeziębienie, grypę oraz chroni przed wirusami. Jabłka zawierają witaminy wzmacniające system immunologiczny.

-w profilaktyce antynowotworowej - już w latach 50. ubiegłego stulecia uczeni zwrócili uwagę, że sok buraczany hamuje rozwój nowotworów. Piękny kolor buraków to zasługa betaniny - antyutleniacza chroniącego przed niszczącym działaniem wolnych rodników. Z tego powodu buraki należą do warzyw najskuteczniej zwalczających raka. Stan chorych na raka przewodu pokarmowego lub pęcherza, którzy wypijali 2 szklanki soku z surowych buraków dziennie, poprawia się. Buraki wspomagają także organizm po chemioterapii. Jabłka, dzięki zawartości polifenoli, wzmacnia działanie buraków.

Wróc do góry...

 

d) SOK MALINOWY

Maliny od wielu wieków są pomocne w leczeniu wielu chorób. Sok lub herbatki z malin łagodzą ból gardła, kaszel, obniżają gorączkę oraz zapobiegają infekcjom. Maliny stanowią bogate źródło witaminy C, a także E, B1, B2, B6 i innych. Posiadają też wiele substancji mineralnych (potas, wapń, magnez, żelazo itd.) i błonnik. Duża ilość witamin wpływa korzystnie na układ odpornościowy. Malina zawiera substancje podobne do aspiryny (działa przeciwzapalnie, przeciwbólowo i przeciwwirusowo), dlatego jest stosowana w leczeniu przeziębień. Maliny mają także właściwości rozkurczające, łagodzące bóle menstruacyjne, obniżające ciśnienie krwi. Wspomaga :

-we wzmacnianiu odporności - maliny zawierają substancje podobne w działaniu do aspiryny. Ich właściwości prozdrowotne wynikają m.in. z zawartości związków polifenolowych, kwasów fenolowych i ich pochodnych (m.in. glukozydu kwasu p-hydroksybenzoesowego, kwasu 5’-gallochinowego i glukozydu kwasu protokatechinowego), flawonoli, (3-glukozyd kamferolu oraz 3-glukozyd kwercetyny). Wykorzystywane są przy grypie, anginie i przeziębieniu, ponieważ owoce mają działanie przeciwgorączkowe i napotne. W związku z dość dużą ilością puryn, jakie znaleźć można w owocach malin, nie powinni ich spożywać ludzie ze skazą moczanową oraz niewydolnością nerek.

Wróc do góry...

 

e ) SOK Z ARONII

Posiada podobne właściwości jak czerwone wino, ale można go pić bez ograniczeń. Aronia posiada w swoim składzie bioflawonoidy i rutynę. Te składniki zapewniają dobrą kondycję naczyniom krwionośnym. Badania wykazały, że aronia reguluje ciśnienie tętnicze, zapobiega odkładaniu się choresterolu w ściankach tętnic oraz chroni przed chorobami serca. Zmniejsza też stany zapalne drobnych naczyń krwionośnych. Owoce i sok z aronii zapobiegają miażdżycy, działają uspokajająco. Zawarte w aronii antycyjany, czyli związki zwalczające wolne rodniki, chronią organizm przed nowotworami. To jedno z najtańszych źródeł produktów antynowotworowych. Ma też w swoim składzie wiele ważnych witamin A, C, E, P, biopierwiastków, a także błonnik i pektyny. Dzięki temu wspomaga przemianę materii i poprawia gospodarkę tłuszczami. Uważa się, że owoce aronii i produkty z aronii są najlepszymi „wymiataczami wolnych rodników“ ze wszystkich owoców dostępnych w naszej strefie klimatycznej. Wspomaga :

-w leczeniu nerwicy serca - zmniejsza stany zapalne drobnych naczyń krwionośnych. Działa przeciwkrwotocznie i uspokajająco. Wiele leków syntetycznych można by więc zdecydowanie odstawić i nie byłoby konieczności ich przyjmowania, gdyby spożywać aronię i zwracać więcej uwagi na swoją dietę.

-w leczeniu nadciśnienia - zmniejsza stany zapalne drobnych naczyń krwionośnych. Działa przeciwkrwotocznie i uspokajająco. Wiele leków syntetycznych można by więc zdecydowanie odstawić i nie byłoby konieczności ich przyjmowania, gdyby spożywać aronię i zwracać więcej uwagi na swoją dietę.

-w leczeniu miażdżycy - owoce aronii zawdzięczają swe terapeutyczne właściwości bioflawonoidom i rutynie. Te właśnie składniki zapewniają całkiem dobrą kondycję naczyniom krwionośnym. To ważna informacja dla osób ze skłonnością do żylaków, miażdżycy i chorób dziedzicznych z tego tytułu.

-w leczeniu chorób wątroby - antocyjany znajdujące się w aronii ułatwiają szczególnie gospodarkę tłuszczową organizmu, nieobojętną dla wątroby, a także łagodzą dolegliwości w chorobach trzustki i wątroby.

-w leczeniu cukrzycy - bioaktywne związki obecne w owocach aronii mają korzystny wpływ na poziom cukru, insuli­ny, cholesterolu i trójglicerydów we krwi, a także zwiększają po­jemność antyoksydacyjną płynów ustrojowych. Dzięki tym właściwo­ściom aronia w postaci soku może stanowić cenne uzupełnienie die­ty diabetyków.

-w leczeniu nadwagi i otyłości - ma w składzie wiele ważnych witamin:. A, C, E, P i biopierwiastków, a także błonnik i pektyny (którego notorycznie spożywamy za mało). Dzięki temu usprawnia przemianę materii i poprawia gospodarkę tłuszczami.

-we wzmacnianiu odporności - osoby spożywające dość sukcesywnie aronię w różnej postaci właściwie nie zapadają na anginy, przeziębienia, itp. Są bardziej odporne i zdecydowanie rzadziej odwiedzają lekarzy. Zarówno dzieci, jak i dorośli.

-w profilaktyce antynowotworowej - aronia zawiera antocyjany - związki zwalczające wolne rodniki - chroni zdecydowanie organizm przed nowotworami. To jedno z najtańszych źródeł produktów antynowotworowych.

Wróc do góry...

 

f) SOK Z CZARNEJ PORZECZKI

Walory zdrowotne tego soku odkryto już w XVI wieku. Czarna porzeczka jest jednym z najzdrowszych owoców naszej strefy klimatycznej. Regularne picie soku z czarnej porzeczki dostarcza duże ilości witaminy C, która w połączeniu z rutyną jest łatwiej przyswajalna. Owoce te są też cennym źródłem witamin z grupy B, prowitaminy A, biotyny i kwasu foliowego oraz soli mineralnych (szczególnie potasu, żelaza, wapnia, magnezu) oraz rzadkich mikroelementów (np. bor). Przetwory z czarnej porzeczki powszechnie stosowane są przy leczeniu chorób reumatycznych, stanów zapalnych, anginy, kamicy dróg moczowych. Wpływają korzystnie na pracę serca i obniżanie ciśnienia krwi. Co więcej działają też przeciwzapalnie na błony śluzowe żołądka i jelit, a także hamują rozwój szkodliwych drobnoustrojów przewodu pokarmowego. Regularne spożywanie soku z czarnej porzeczki przyczynia się do oczyszczania organizmu, ułatwia przemianę materii, wspomaga leczenie wątroby i nerek oraz powstrzymuje rozwój bakterii, wirusów i grzybów. Picie tego soku wskazane jest w czasie infekcji wirusowych i wzmożonej zachorowalności na grypę. Ponadto zalecane jest osobom podatnym na stres lub po kuracji antybiotykowej. Wspomaga w;

- leczeniu chorób krążenia i serca - owoce czarnej porzeczki to najwspanialsze źródło niemal wszystkich niezbędnych do dobrego funkcjonowania organizmu witamin, a przede wszystkim jedno z najbogatszych źródeł witaminy C. Jest jej w owocach średnio 200 mg (od 50 do nawet 400 mg zależnie od klimatu - im cieplejsze lato, tym więcej), czyli 100 g owoców dostarcza 4 razy więcej witaminy C niż wynosi norma dla dorosłych. Witaminie C towarzyszy w czarnej porzeczce witamina P (rutyna), której również jest wyjątkowo dużo, bo przeciętnie 500 mg. Towarzystwo witaminy P jest bardzo ważne, gdyż ułatwia ona przyswajanie witaminy C. Dlatego spożycie owoców czarnej porzeczki lepiej skutkuje niż łykanie tabletek z witaminą C. Jakby tego było mało, witamina C występuje w owocach czarnej porzeczki w trwałych wiązaniach, dlatego zachowuje się także w przetworach. Witaminy te wpływają korzystnie na elastyczność naczyń krwionośnych, wzmacniają mięsień sercowy, normalizują ciśnienie tętnicze i zapobiegają przedwczesnemu rozwojowi miażdżycy. Zalecane są przy podatności na choroby krwi, anemię, choroby serca i naczyń, nadciśnienie oraz podagrę.

- leczeniu chorób wątroby - czarne porzeczki zalecane są w diecie osób cierpiących na choroby wątroby ze względu na zawartą w nich epigalokatechinie (silnemu przeciwutleniaczowi). Czarna porzeczka to także znakomite źródło witaminy C (jej zawartość to 100 - 300 mg/ 100 g) i P (rutyny), która ułatwia przyswajanie witaminy C. Naturalna witamina C jest silnym w działaniu przeciwutleniaczem rozpuszczalnym w wodzie, co powoduje jej łatwe przenikanie do tych tkanek, które są bogate w wodę. Przenika ona do każdej komórki i hamuje rozwój grzybów, bakterii czy wirusów, które mogły ją opanować. Wysoki poziom naturalnej witaminy C w organizmie sprzyja tworzeniu maksymalnych zasobów glikogenu w wątrobie i wzmocnieniu jej czynności odtruwających.

- leczeniu zaparć - porzeczki zawierają dużo błonnika, dlatego przyspieszają przesuwanie się treści jelitowej i zapobiegają zaparciom.

- leczeniu astmy - naukowcy z Nowej Zelandii udowodnili, że zapobieganie atakom astmy przez czarne porzeczki to nie mit, a fakty. Wszystko dzięki zawartej w nich epigalokatechinie, silnemu przeciwutleniaczowi, który łagodzi i ogranicza stany zapalne, pojawiające się podczas ataków astmy.

- wzmacnianiu odporności - zawiera fitoncydy (substancje lotne o działaniu przeciwbakteryjnym), które wyśmienicie radzą sobie z infekcjami wirusowymi i grzybiczymi, a tanina posiada właściwości przeciwzapalne. Również po przebytej chorobie leczonej antybiotykami, warto sięgnąć po sok z czarnej porzeczki, ponieważ odbuduje odporność immunologiczną.

Wróc do góry...

 

g) SOK JABŁKOWY Z PORZECZKĄ

Dzięki zawartości polifenoli w jabłkach, silnych przeciwutleniaczy, neutralizuje szkodliwe działanie wolnych rodników, zapobiegając tym samym powstawaniu nowotworów oraz przedwczesnemu starzeniu się skóry. Jednak te właściwości ma jedynie sok naturalnie mętny, bogaty w błonnik, który zapewnia prawidłowe działanie układu pokarmowego. Natomiast czarna porzeczka zapewnia dostarczenie sporej dawki witaminy C, która w połączeniu z rutyną jest łatwo przyswajalna. Porzeczka to również bogate źródło witamin z grupy B, prowitaminy A, biotyny i kwasu foliowego oraz soli mineralnych (szczególnie potasu, żelaza, wapnia, magnezu) oraz rzadkich mikroelemetów (np. bor). Sok zrobiony z jabłek i czarnej porzeczki doskonale wpłynie na zdrowie, ponieważ jest zbiorem bardzo ważnych składników skutecznie wzmacniających odporność organizmu. Jest to również bardzo dobre rozwiązanie dla osób, które nie przepadają za smakiem samych porzeczek, ponieważ jabłko osładza sok, wprowadzając łagodny smak i wyśmienity aromat.

 

Wspomaga w:

- leczeniu chorób układu pokarmowego i zaparć - dzięki zawartości pektyn w jabłkach „wymiatają” z organizmu resztki pokarmów, regulują florę bakteryjną jelit i neutralizują substancje toksyczne. Jabłka także łagodzą choroby wrzodowe u osób dorosłych. Porzeczki zawierają dużo błonnika, dlatego przyspieszają przesuwanie się treści jelitowej i zapobiegają zaparciom.

- leczeniu hemoroidów – zarówno jabłka, jak i porzeczki, dzięki dużej zawartości błonnika, czyli substancji włóknistych, wzmagają ruchy jelit. Wskazane są więc przy chronicznych zaparciach, które przyczyniają się do powstawania hemoroidów.

- wzmacnianiu systemu odpornościowego - witaminy zawarte w jabłkach A, B1, B2, C i E oraz ponad 20 innych cennych składników, a także duża zawartość kwasów owocowych wzmacniają system immunologiczny. Sok jabłkowy polecany jest więc w żywieniu dzieci i osób przewlekle chorujących – również dlatego, że są lekkostrawne. Natomiast porzeczka zawiera fitoncydy (substancje lotne o działaniu przeciwbakteryjnym), które wyśmienicie radzą sobie z infekcjami wirusowymi i grzybiczymi, a tanina posiada właściwości przeciwzapalne. Po sok jabłkowo – porzeczkowy warto również sięgnąć po przebytej chorobie leczonej antybiotykami, ponieważ odbuduje odporność immunologiczną.

Wróc do góry...

 

h) SOK JABŁKOWY Z ARONIĄ

Jest to największe źródło najważniejszych składników, niezbędnych do utrzymania odporności, którą każdy z nas ma mocno zaburzoną, z powodu spożywania wysoko przetworzonej żywności.

Dzięki zawartości polifenoli (silnych przeciwutleniaczy) zawartych w jabłkach, neutralizuje szkodliwe działanie wolnych rodników, zapobiegając tym samym powstawaniu nowotworów oraz przedwczesnemu starzeniu się skóry. Trzeba jednak pamiętać, że te właściwości ma jedynie sok naturalnie mętny, bogaty również w błonnik, który zapewnia prawidłowe działanie układu pokarmowego. Natomiast aronia posiada w swoim składzie bioflawonoidy i rutynę, które wzmacniają i ueastyczniają naczynia krwionośne, dzięki czemu reguluje ciśnienie tętnicze, zapobiega odkładaniu się choresterolu w ściankach tętnic oraz chroni przed chorobami serca. Aronia jest jednym z najtańszych źródeł produktów antynowotworowych - zawarte w niej antycyjany chronią organizm przed nowotworami. Nadto, w jej składzie, znajduje się wiele ważnych witamin A, C, E, P, biopierwiastków, a także błonnik i pektyny. Dzięki temu wspomaga przemianę materii i poprawia gospodarkę tłuszczami. Owoce aronii i produkty z aronii są najlepszymi „wymiataczami wolnych rodników“ ze wszystkich owoców dostępnych w naszej strefie klimatycznej. Sok jabłkowo – aroniowy jest doskonałym rozwiązaniem dla osób nie lubiących cierpki smak aronii, ponieważ jabłko osładza smak soku oraz tworzy go bardzo aromatycznym.

 

Wspomaga w:

- leczeniu chorób układu pokarmowego i wątroby- dzięki zawartości pektyn w jabłkach „wymiatają” z organizmu resztki pokarmów, regulują florę bakteryjną jelit i neutralizują substancje toksyczne. Jabłka łagodzą także choroby wrzodowe u osób dorosłych. Antocyjany znajdujące się w aroni ułatwiają szczególnie gospodarkę tłuszczową organizmu, która ma ogromny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie wątroby, a także łagodzą dolegliwości w chorobach trzustki i wątroby.

- wzmacnianiu systemu odpornościowego - witaminy zawarte w jabłkach A, B1, B2, C i E oraz ponad 20 innych cennych składników, a także duża zawartość kwasów owocowych wzmacniają system immunologiczny. Sok jabłkowy polecany jest więc w żywieniu dzieci i osób przewlekle chorujących – również dlatego, że są lekkostrawne. Natomiast osoby regularnie spożywające aronię w różnej postaci praktycznie nie zapadają na anginy, przeziębienia, itp. Są bardziej odporne i zdecydowanie rzadziej odwiedzają lekarzy. Zarówno dzieci, jak i dorośli.

- profilaktyce antynowotworowej - dzięki zawartości polifenoli – bardzo silnych przeciwutleniaczy – jabłka mają działanie przeciwnowotworowe. Ich właściwości odkryli naukowcy z Uniwersytetu Wrocławskiego. Po 3 latach wnikliwych eksperymentów okazało się, że w surowych jabłkach i mętnych sokach znajdują się związki organiczne niezwykle korzystne dla zdrowia. Główną zaletą mętnego soku jabłkowego jest duża ilość witaminy C oraz dobroczynnych związków fenolowych. Dzięki antocyjanom zawartych w aronii (związków zwalczające wolne rodniki) sok jabłkowo-aroniowy skutecznie chroni organizm przed nowotworami. To jedno z najtańszych źródeł produktów antynowotworowych.

 

Wróc do góry...

 

i) BARSZCZYK Z KISZONYCH BURACZKÓW

Oprócz tego, że buraczki obfitują w hormony, witaminy, makro- i mikroelementy, a nawet rzadkie metale (rubid i cez), to kiszonki z buraczków są prawdziwą kopalnią zdrowia !!! Ten skład chemiczny buraka ma bardzo duże znaczenie w zwalczaniu nowotworów ! Buraczki kiszone, w porównaniu z surowymi, zawierają kila razy więcej witamin z grupy B, oprócz tego są świetnym źródłem kwasu foliowego, żelaza, magnezu, potasu i witaminy C. Najcenniejszą ich cechą jest to, że taka forma buraczków zawiera powstałe w wyniku fermentacji bakterie kwasu mlekowego, które pobudzają trawienie, regulują pracę jelit. Czerwony barszczyk z kiszonych buraczków jest doskonałym środkiem na wszelkiego rodzaju „pieczenia w dołku”, „zgagi” i „kwasy”. Wypicie filiżanki gorącego barszczyku, ale bez octu (!) każdemu przyniesie ulgę i postawi na nogi. Zawarty w nich kwas foliowy jest zalecany kobietom ciężarnym.

Natura jest fenomenalna pod każdym względem! Nie dość, że jest naszą apteką, to jeszcze podpowiada jak z niej korzystać! Fasolka wygląda jak nerki - zawiera substancje wzmacniającą pracę nerek, orzech włoski wygląda jak mózg - zawiera mnóstwo kwasów omega-3, na bazie których nasz mozg jest zbudowany, a sok z buraka wygląda jak krew i jest bogatym źródłem żelaza - wspaniałym środkiem krwiotwórczym!

Wspomaga w:

- wzmacnianiu systemu odpornościowego - zwiększają odporność organizmu za sprawą betaniny, ale i śladowych ilości pierwiastków takich jak: lit, stront i rubid; natomiast dzięki zawartości wapnia, potasu, sodu i magnezu odkwaszają organizm i zwalczają przeziębienia,

- profilaktyce antynowotworowej - węgierski naukowiec A. Ferenczy potwierdził, że wspomagają leczenie nowotworów złośliwych. Nie wolno jednak rezygnować z kuracji zaproponowanej przez lekarza,

- leczeniu chorób układu pokarmowego - za sprawą substancji pektynowych ułatwiają trawienie i hamują procesy gnilne w jelitach,

- leczeniu chorób krążenia i serca – pektyny obniżają poziom cholesterolu, przeciwdziałają miażdżycy. Sok z buraka zapobiega anemii, co więcej, wspomaga leczenie białaczki. Zawarte w burakach barwniki należą do bardzo silnych przeciwutleniaczy i czterokrotnie zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki. Wspomagają więc układ krwionośny.

 

Wróc do góry...


 

 

 


Odwiedziło nas: 57466 gości.
projekt i realizacja: BigCom
aktualizacja:  2012-12-13 11:47